Groene golf bij start viering 75 jaar vrijheid

Tijdens de Herdenking van de slag om de Schelde op 31 augustus, opende Koning Willem Alexander de viering van 75 jaar vrijheid. Onder de duizenden bezoekers was een grote delegatie oud commando’s die voor een groene golf zorgde voor het podium, direct achter de VIPS.

Voor het officiële gedeelte van de dag is er met de politie geregeld dat de oud-commando’s als detachement vanaf de Seamen’s Club zullen afmarcheren en dat ze daar een speciale plaats voor het podium krijgen, recht achter de VIPS. Het detachement met vlaggen oogst veel lof. Bij aankomst maakt de politie de ruimte voor het podium vrij voor de oud-commando’s. Zo, die staan op pole-position! Het is een groene golf tussen het publiek. Zangeres Maan is op dat moment bezig met haar optreden en als ze dat beëindigd komt ze spontaan naar de oud-commando’s en gaat al handenschuddend de hele rij af. In afwachting van de ceremonie is er op dat moment vooral gebrek aan water. Het Vfonds deelt waterflesjes uit die op de verschillende punten waar vrije watertappunten zijn, gevuld kunnen worden. Maar ze zijn al snel door de voorraad heen. Er wordt geregeld dat het detachement voorzien wordt van gratis flessen chauffontaine, zodat ze hun prominente plaats niet hoeven te verlaten.

Sterk staaltje SSVcie
Voor de deur van de Seamen’s Club, wat als tijdelijk onderkomen voor de oud-commando’s is geregeld, staat een witte 4-tonner met daarop de letters UN en een KCT-vlag van de SSVcie. Met de truck zijn 18 mannen van de VR-SSVcie naar Terneuzen gekomen. Een door hen zelf geprinte plaat ‘75 jaar vrijheid VIPS’ zit achter de voorruit. Waar de borden onderweg de normale bezoekers van de VIPS scheiden nemen zij de VIPS-route.. Bij een controlepost heeft de woordvoerder van het stel zijn meest serieuze gezicht opgezet en vraagt de beveiliger: “Dit is toch de juiste route voor de VIPS?” Waarop de beveiliger bevestigend antwoord en hen wijst hoe hun weg te vervolgen. Het zorgt voor hilariteit in de truck die voor de deur van de Seamen’s Club geparkeerd wordt. Een sterk staaltje van de SSVcie, dat mag gezegd.

Info over KCT
Lopend door het lint van containers van de Vrijheidsboulevard komt de bezoeker ook langs een container van het KCT. Hier kan informatie ingewonnen worden over het Korps. Het is er erg druk. C-KCT Kolonel van den Berg komt juist samen met zijn vrouw een kijkje nemen en constateert tevreden dat er veel jongeren binnengaan die meer willen weten over het KCT en geïnteresseerd zijn in waar het Korps voor staat. De kernwaarden staan centraal. “Het is altijd moeilijk om de goede weg te vinden bij het informeren over het Korps, tussen geheimzinnig zijn en zinnig geheim”, aldus de kolonel. En over de viering van 75 jaar Vrijheid: “We staan hier op historische grond. Er is gezegd dat: Elk slachtoffer bij de slag om de Westerschelde is een schreeuw om vrijheid. Nou, aan die vrijheid hebben wij als Korps hier een bijdrage geleverd.” Deze zin en plaquettes met de namen van de gevallenen waren een dag eerder onthuld in Vlissingen bij Uncle Beach. Een groep oud-commando’s heeft hieraan een financiële bijdrage gedaan. 

Opening door de Koning
Als ieder zijn plaats heeft ingenomen is het tijd voor de officiële opening door het luiden van de belboei. Die werden in de oorlog in de Schelde geplaatst om te waarschuwen als een schip naderde. Door de golfslag, die de boot teweeg bracht, luidde de klok. Met een slag op de belboei opent Koning Willem Alexander de viering van 75 jaar vrijheid. De festiviteiten zullen het hele jaar duren. En de groene golf? Die zet zich in beweging richting de stad om het verloren vocht aan te vullen.

“Groen”publiek. Foto: Facebook gemeente Terneuzen
Bij de Seamen’s Club
Een aantal ondersteuners bij de plaquettes op Uncle Beach
Zangeres Maan begroet onze jongens
De Koning opent het herdenkingsjaar
Detachement bereikt het bevrijdingsterrein
Team van de Historische Collectie met minister Bijleveld, Oud-tweede kamer voorzitter Verbeet en de burgemeester Lonink.