Herdenking Oosterbeek 18 september.

Jl. vrijdag vond onder een onverwacht stralende zon deze jaarlijkse herdenking plaats op het War Cemetery in Oosterbeek bij het graf van August Bakhuis Roozeboom.

Gelegen tussen vele bloeiende rozen heeft hij hier zijn laatste rustplaats gevonden na op 19 september 1944 gesneuveld te zijn tijdens de Slag om Arnhem. Een delegatie van het KCT en ruim 50 oud-commando’s en daarnaast vele burgers waren aanwezig om deze commando van No 2 (Dutch) Troop te gedenken. Voorzitter van de commissie Herdenkingen, maj b.d. Mathieu Jeukens memoreerde deze 22-jarige Hollandse jongen die in het begin van de oorlog vanuit Canada naar Engeland vertrok om zich aan te sluiten bij de geallieerden en op 17 september 1944 met de 1st British Airborne Division bij Arnhem gedropt werd tijdens de actie Market-Garden. Ook plv C-KCT lkol Huub Smeets herinnerde aan deze actie en de inzet van met name de Nederlandse commando’s na de luchtlandingen bij Arnhem en Groesbeek. Luchtlandingen die ten doel hadden de twee bruggen te veroveren over het Maas-Waal kanaal, de Maasbrug bij Grave, de Waalbrug bij Nijmegen en de Rijnbrug bij Arnhem, cruciaal voor het slagen van het laatste deel van deze actie. Helaas bleek de Rijnbrug een brug te ver te zijn.

SAM_1687Vervolgens werd een krans gelegd en klonk het signaal Taptoe, waarna tijdens de stilte ieders gedachte terugging naar die tijd. Na de afmars kon verplaatst worden naar restaurant ‘De Oude Herbergh’ om onder het genot van enige versnaperingen, aangeboden door De Commandostichting, nog wat na te praten en vooruit te zien naar komende bijeenkomsten van diverse aard.

DSCF2500