Elementaire Commando-opleiding

Tijdens de Elementaire Commando-opleiding worden een aantal tradities strikt nageleefd. Zo draagt de cursist de zogenaamde mutsdas en een toggle-rope, evenals de cursisten van No 2 (Dutch) Troop dat in 1942 deden. Daarnaast zijn er nog vele andere gewoonten en gebruiken die stammen uit de opleiding van de stamonderdelen van het Korps.

Iedere Elementaire Commando-opleiding wordt besloten met de uitreiking van de groene baret op ceremoniële wijze. Op de dag van de baretuitreiking wordt tevens een “ouderdag” georganiseerd voor de familie van de geslaagden. Deze ouderdag begint ’s morgens rond 08.00 uur (na het korpsappèl) met de binnenkomst van de opleiding. Buiten de poort staan de familieleden en binnen de poort alle aanwezige korpsleden. Dit emotionele moment voor de cursisten na een lange, zware opleiding, heeft de voormalige poort van de Engelbrecht van Nassaukazerne de naam “Tranenpoort” bezorgd. Tijdens de ouderdag vinden naast de baretuitreiking ook demonstraties plaats.

Tranen poort  Traditie Co-opl 3

De oude “tranenpoort”                                                            “Nunc aut Nunquam”

Tijdens de baretuitreiking wordt de Generaal Sturgescup (In WO II aangeboden door Generaal Sturges van het Royal Marine Commando) uitgereikt aan de “bestman” van de opleiding.

Geef een reactie