De juni-editie 2021 van De Groene Baret valt deze week op de mat

Niet voorziene inzet 104

Daarin kunt u een verslag lezen van de oefening Lowlands waarin er voor de 104 Cotrcie een niet voorziene inzet op het programma stond. Hierbij was het doel het uitvoeren van een Hostage Release Operations (HRO) waarbij de integratie van Sniper Recce Teams (SRT) met het Direct Action element en close air support centraal staat. Samen met logistiek, medische ondersteuning verbindingspost en staf is er een element geformeerd dat op zeer korte termijn ingezet kan worden. Door klaar te zijn voor de meest moeilijk taak binnen NFSO legt de compagnie een goede basis om wereldwijd inzetbaar te zijn voor speciale operaties.

Reacties film De Oost

De onlangs uitgebrachte film De Oost heeft veel losgemaakt. De film en de kritiek erop heeft al op vele manieren de media gehaald. In deze editie zijn reacties op de film opgenomen van Palmyra, de dochter van kapitein Raymond Westerling van het Veteranenplatform en van SOBAT.

De Vergeten Brigade

Een artikel over een vergeten of ongeweten periode uit de geschiedenis van het KCT. Daarbij werd vanwege de crisis in Berlijn de dienstplicht van de lichting 61-4 met 2 maanden verlengd en werden van oktober 1961 tot maart 1963 Nederlandse eenheden onder de naam 121 Lichte Brigade gestationeerd te Bergen-Hohne, Celle en Fallingboste in Duitsland. Hierin waren ook de 104, 105 en 108 Cotrcie opgenomen. In dit uitgebreide artikel kunt u alles lezen over de militaire dienst die commando’s op de Britse legerbasis Camp Hohne vervulden.

Dodenherdenking op de Dam

Oud Commando Rinus Leys was er met zijn kleindochter bij aanwezig en kwam uitgebreid in beeld op TV. Hij was uitgenodigd als voorzitter van de ‘Vereniging Nederlands Nieuw Guinea Militairen 1945-1962’ om een krans te leggen. In dit artikel verteld hij over zijn tijd in Nieuw Guinea en wat deze speciale Dodenherdenking met hem deed.

Commando, wat doe je voor de kost?

Lees het boeiende verhaal over oud commando Pim de Pooter. Omdat hij zich verder wilde ontwikkelen op medisch vlak, vertrok hij voor een stage naar Oeganda. Daar kwam hij op het idee om motorsafari’s te organiseren voor toeristen. Dat verliep voortvarend, maar toen kwam Corona.

En verder

De eerste bekendmakingen over de grote commandoreünie 2022, 25 jaar COWS (Stichting Wandelen Oud Commando’s), de podcast van Stefan Mutsdas, de oorsprong van de naam commando.

Lees alles over het KCT en de COS

Meer lezen over nieuws, achtergronden en activiteiten van het Korps Commandotroepen en de Commandostichting? Word dan voor €.20,00 per jaar begunstiger van de stichting en ontvang 4 maal per jaar het blad ‘De Groene Baret’. http://www.korpscommandotroepen.nl/stichting/3391-2/