MINUSMA

TF scorpion kctOp verzoek van Mali besloot de VN Veiligheidsraad op 25 april 2013 de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA) op te richten om politieke processen en staatsgezag in Mali te herstellen. Ook bescherming van burgers, bevordering van mensenrechten, ondersteuning van humanitaire hulp en bevordering van nationale internationale gerechtigheid horen tot het takenpakket. Op 1 juli ging de MINUSMA-vredesmacht van start in Mali.

1 (NLD) Special Operations Land Task Group (SOLTG) “Scorpion”.

SOLTG “Scorpion” bestaat in de kern uit een Commandotroepencompagnie. Daar is vanuit het KCT een stafelement aan vastgeplakt. Deze SOLTG-staf zal onder meer de planning en aansturing van opgedragen operaties voor haar rekening nemen. Daarnaast zijn ook ter zake doende enablers aan de SOLTG toegevoegd. Dit zijn allemaal specialisten in hun eigen vakgebied. Want het feit dat de meeste Special Operations Forces (SOF)-acties ondersteuning behoeven van niet SOF-eenheden, staat ook bij deze missie recht overeind.

SOLTG  Scorpion is robuust uitgerust en dient als ogen en oren voor de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) van MINUSMA.

De Nederlandse inzet liep, in beginsel, tot midden 2015. Inmiddels is de Nederlandse bijdrage geëvalueerd en heeft het kabinet besloten om de Nederlandse militaire deelname aan o.a. de VN-missie MINUSMA in Mali met een jaar te verlengen. Dit kabinetsbesluit is op 19 juni 2015 in de vorm van zogenoemde Artikel 100-brief gemeld aan de Tweede Kamer.

Lees het artikel over het KCT in Mali.

Geef een reactie