KCT schiet in Bagdad met scherp

SOF operators motiveren Irakezen tot op het bot

Een brede coalitie van Special Operations Forces stuwt in Bagdad tijdens Operation Inherent Resolve haar Iraakse counterparts naar een hoger niveau. De Nederlandse Task Force 631 staat hoog aangeschreven bij de door de Amerikanen geleide missie. Een mediateam van de Landmacht klikte aan en schiep een beeld van deze bijzondere, internationale inspanning.

 

Kijkend naar de horizon hoor je gerommel, zie je zwarte rookpluimen, ruik je de damp haast. De inslagen zijn wellicht het effect van de coalitie die – slechts tientallen kilometers verderop – doelen bij Fallujah bombardeert. Task Force 631 is niet onder de indruk. Althans, de eenheid heeft andere zaken aan haar hoofd. Commando’s en instructeurs van de Iraakse ‘Counter Terrorism Services Academy’ opleiden, dát is de opdracht. Wie zich voor Nederland bezighoudt met deze ‘Building Partner Capacity’? Het Korps Commandotroepen en de Maritime Special Operations Forces.

 

duo uitleg schieten

Met een grote variëteit aan opleidingen leidt de coalitie (VS, Spanje, Italië, Frankrijk, Canada, Zweden, Australië, België en Nederland) rekruten en instructeurs op. Nederland is ‘lead nation’ bij de commando- en instructeurscursus en krijgt hulp van andere landen. Task Force 631 heeft onder meer de verantwoordelijkheid over de programma’s, het coördineren van munitie en schietbanen en het terugkoppelen van resultaten. Daarnaast ondersteunen de Nederlanders de medische- en selectiecursus, de operator training en de cursus Hostage Release Team (HRT) Induction. Ook bij de algemene refit, medische refit en de operationele sniper- en HRT-training heeft ‘631’ een ondersteunende rol. Bovengenoemde ‘refit’ is in het leven geroepen om de skills en drills bij te spijkeren van commando’s die terugkeren van het front.

 

 

wijzen

De instructeursopleiding leert de Irakezen op eigen benen staan. Het is namelijk de bedoeling dat ze zich vanaf 2017 zelf bedruipen. Operators Bas en Hans spelen een belangrijke rol om die doelstelling te realiseren. Ze geven Iraakse instructeurs de benodigde handvatten om straks zélf commando’s klaar te stomen. Tussen de lessen door doen de groene baretten in de hitte van Bagdad – overdag loopt het kwik op tot 45 graden – hun verhaal.

 

Voor het complete artikel, persoonlijke verhalen en videobeelden klik hier

 

Bron: Landmacht 05