HERDENKING OPERATIE INFATUATE

COMMANDO’S HERDENKEN OPERATIE INFATUATE IN VLISSINGEN EN WESTKAPELLE

In de vroege ochtend van 1 november 1944 vertrokken vanuit de haven van Breskens onder zware inleidende artilleriebeschietingen de eerste landingsschepen richting Vlissingen. Drie uur na de landing in Vlissingen werd voor de westkust van Walcheren de landing bij Westkapelle ingezet, met als doel Walcheren te bevrijden en de haven van Antwerpen bereikbaar te maken voor bevoorrading per schip. Bij deze landingen, waren 25 Nederlandse commando’s van No 2 Dutch Troops, ingedeeld bij het Britse No 4 Commando, betrokken. Beide plaatsnamen staan vermeld op het vaandel van het Korps Commandotroepen.

 

Woensdagochtend 2 november is een detachement van 80 oud-commando’s van het Korps Commandotroepen present om de aanval en landing op de Vlissingen en Westkapelle te herdenken en “…..de mannen die deze hachelijke onderneming hebben uitgevoerd te herdenken en te prijzen, ”zoals aalmoezenier majoor Javelin Zwakhalen het verwoordt in zijn toespraak bij het Commandomonument bij de Oranjemolen. Luitenant-kolonel Willem Melchers spreekt namens Commandant Korps Commandotroepen kolonel Groen de aanwezigen toe.

161102-herdenking-operatie-infatuate-2De lkol leest een korte impressie voor van ervaringen tijdens de aanvallen op de Walcherse kust en koppelt deze aan het hoogste gevoel van iedere commando: “Levenservaringen die MOED, bereidheid om het hoogste offer te brengen, EER, de eer te na om op te geven, en TROUW, trouw aan de opdracht, trouw aan je kameraden, beschrijven”. Hij legt met korpsadjudant Aad Groenendijk een krans namens het Korps bij het monument waar nog de vele kransen en bloemstukken herinneren aan de herdenking van de bevrijding van de stad Vlissingen die de zaterdag hiervoor plaatsvond.

 

Na het blazen van de Taptoe wordt een minuut stilte in acht genomen. Met het spelen van het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten en wordt verplaatst naar Westkapelle. Nadat in jeugdgebouw Moria, sinds kort ‘BIJ DE KOSTER’ genoemd,  de lunch is gebruikt marcheert het detachement naar de Walradarstation Erica voor de herdenking van de landing bij het monument aldaar.

De herdenking in Vlissingen vond nog plaats onder redelijke weersomstandigheden, maar tijdens de lunch is een niet bestelde bui gearriveerd waardoor de manschappen, veelal van gevorderde leeftijd, worstelend tegen de straffe wind in de oprit naar het duin moeten klimmen en nat en kleumend de volgende ceremonie moeten doorstaan. De leerlingen van groep 8 van de Christelijke basisschool De Lichtstraal zijn traditiegetrouw aanwezig bij de herdenking. Majoor bd Jeukens heet de aanwezigen welkom, waarna ook hier toespraken volgen van plv commandant lkol  Melchers, de heer Chris Maas, wethouder van de gemeente Veere en aalmoezenier Zwakhalen. Ook hier legt lkol Melchers met de Korpsadjudant een krans namens het Korps. Wethouder Maas legt een bloemstuk namens de gemeente Veere. De burgerslachtoffers worden herdacht bij de begraafplaats achter de vuurtoren. Daar is de regie in handen van leerkracht Paul Suijk die met zijn leerlingen een sfeervolle plechtigheid verzorgt.