Presentatie nieuwe Rigid Hull Inflatable Commando Craft (RHICC)

Op dinsdag 10 november zijn op Kamp Wijnmalen (de vaarschool) twee nieuwe vaartuigen, de RHICC 01 & 02, officieel gepresenteerd. De RHICC’s vervangen de twee sterk verouderde Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB) die sinds 2001 de duikploegen van 108 Cotrcie ondersteund hebben. Drie jaar geleden werd begonnen met de vervangingsprocedure.

C-KCT, kolonel Swillens, bedankte in zijn openingswoord de vele medewerkers, binnen en buiten defensie, die een bijdrage hebben geleverd aan dit bijzondere project. Commandant van Kamp Wijnmalen, de adjudant Ep, gaf vervolgens een presentatie over het gehele project waarbij uiteraard werd ingezoomd op de specifieke kenmerken van de RHICC. De RHICC is voorzien van jet-aandrijving i.p.v. de traditionele schroef. Deze jet-aandrijving geeft deze 12 meter lange en 3,5 meter brede boot een snelheid van ruim 80 km (afhankelijk van belading). Verder is de RHICC voorzien van o.a. bewapening (waaronder een .50 mitrailleur), rookwerpers, verbindingen en een ultra moderne Forward Looking Infra Red (FLIR) radar. Voor de passagiers betekenen de gas geveerde stoeltjes een enorme verbetering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de presentatie doopte C-KCT de RHICC 01 en wenste haar en haar bemanning een goede vaart. Voor de doop werd natuurlijk geen traditionele champagne gebruikt, maar een fles van onze eigen korpsdrank: ‘Ben Nevis’ whisky. Na deze plichtpleging werd er verplaatst naar het strandje waar op het water een aantal demo’s werd gegeven. Na de lunch kregen de gasten de gelegenheid om met de RHICC mee te varen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA