Zeventig jaar geleden

Commando’s tijdens de bevrijding van Nederland.

 

In de nacht van 25 op 26 september 1944 wordt commando R.A. Blatt met een Belgisch SAS-team bij Westerbork (Drenthe) gedropt. Het begin van de inzet van de commando’s van No. 2 Dutch Troop, No. 10 I.A. Commando.

No Dolk

De Nederlandse commando’s werden bij de bevrijding van hun vaderland ingezet als ‘geheim agent’ en bij de Operaties ‘Market Garden en ‘Infatuate’. Niet als complete eenheid maar of als eenling of ingedeeld bij geallieerde eenheden. In hun eigen land konden ze optreden als o.a. gids en tolk of als instructeur voor het verzet. Daarnaast vochten ze tijdens Market Garden en de bevrijding van Walcheren zij aan zij met de geallieerden in de voorste linies.

No 2 Para nacht

Zij droegen de korpswaarden die heden ten dage nog steeds gelden ten volle uit! ‘Moed, beleid, trouw, eer en trots’. Voor hun verdiensten tijdens de bevrijding van Nederland werden M.J. Knottenbelt en P. Tazelaar benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Daarnaast werden maar liefst 9 keer de Bronzen Leeuw en 26 keer het Bronzen Kruis uitgereikt aan leden van No. 2 Dutch Troop voor hun optreden in die turbulente oorlogsjaren 1944-1945.

Daarom zeventig jaar na het begin van de bevrijding een terugblik op de belevenissen van deze relatief kleine groep dappere mannen, die een belangrijke bijdrage leverden aan onze vrijheid!

Omdat wij niet vergeten!

Opgetekend door kapitein b.d. Jack Bakker:

Geef een reactie