Bijzonder bezoek voor Nederlandse militairen in Mali

“Vanuit het kabinet is er veel waardering voor de militairen op missie en zeker nu ze ver van huis zijn tijdens de feestdagen.” Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tijdens een recent 2-daags bezoek aan de Nederlandse militaire mannen en vrouwen in Mali. Hij reisde met Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp naar het missiegebied.

“Ver van huis, met hoge temperaturen en onder pittige omstandigheden, zijn die feestdagen toch anders” schetste Hennis. Ze gaf aan trots te zijn op wat Nederland heeft neergezet voor de VN-missie Minusma in Mali. “Door onze inlichtingen wordt de effectiviteit van de missie vergroot. Het herstellen van stabiliteit in het gebied is van groot belang. Mali blijft fragiel. Het continueren van de noodtoestand in Mali toont dit maar weer eens aan.”

Dijsselbloem: “Het is indrukwekkend om te zien hoe de verschillende krijgsmachtonderdelen elkaar aanvullen in deze missie. Ontzettend professioneel met veel hightechmiddelen.”

 

Ontmoeting

De ministers en Middendorp brachten zowel een bezoek aan het Nederlandse kamp Castor in Gao als aan het Nederlands-Zweedse kamp in Bamako. Op kamp Castor kregen zij een rondleiding. Verschillende eenheden gaven tekst en uitleg over het werk en hoe de situatie er nu voorstaat. De delegatie nam ook een kijkje buiten de poort bij de mannen van het Special Operations Land Task Group. De tweede dag stond in teken van het Nederlandse personeel op het VN-hoofdkwartier en de inlichtingeneenheid All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) in Bamako. Een ontmoeting met Malinese minister van Defensie Tieman Hubert Coulibaly en plaatsvervangend UN special representative voor Mali, de Nederlander Koen Davidse, vormde de afsluiting van het bezoek.

 

Minusma

De VN-missie Minusma richt zich op het herstellen van de veiligheid en stabiliteit in Mali. De Nederlandse militairen voeren vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Daarmee vormen zij de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren. In totaal zijn er meer dan 450 militairen actief in Mali. Zij zijn gestationeerd in Bamako en Gao. Komend jaar wordt het aantal militairen teruggebracht omdat Deense, Duitse en Tsjechische militairen taken overnemen.

 

Bron: Defensie