Deze week ligt de september-editie van DGB in de bus

Human factor staat bij KCT centraal

In dit artikel kunt u alles lezen over de volledig nieuw ingerichte sportschool van het KCT. Deze stelt operators in staat om bewegingen te oefenen waarvan zij bij het uitvoeren van operaties profijt hebben. Het is een Total Body Program waarbij alle aspecten van fysiek trainen tot de mogelijkheden behoren, waarbij camera’s worden gebruikt om analyses te maken. Zo lezen we onder andere over een multifunctioneel wandrek, buikspierplank, rug-trainmachine en een installatie om het fast-ropen uit een helikopter te oefenen.

De Commando Para Stichting

Is een nieuwe club die aan u voorgesteld wordt. Deze oud-commando’s hebben, na het idee opgepakt te hebben om weer met de oude vertrouwde koepel-parachute te gaan springen, de daad bij het woord gevoegd. U kunt lezen hoe deze vereniging tot stand kwam, over de opleidingseisen om daadwerkelijk te gaan springen en over de plannen die de club heeft. Inmiddels hebben zij hun eerste sprong gemaakt.

Lichting 89-6 op zoek naar kamp D in Sri Lanka

Elke vijf jaar maakt een groep oud-dienstplichtigen uit het eerste peloton 104 wrnverkcie een speciale lustrumreis. Alle reizen kenmerken zich doordat de locatie een verwijzing heeft naar KCT/commando’s (soms met een vette knipoog). Zo gingen zij eerder naar o.a. De Biesbosch, Achnacarry, Schotland en de Chinese Muur nabij Beijing. De reis van 2020 stond in het teken van één van de voorlopers van het Korps Commandotroepen: Het Korps Insulinde. Een verslag van één van de deelnemers.

Commando, wat doe je voor de kost?

Jeroen Hagenbeuk komt aan het woord in de rubriek ’Commando, wat doe je voor de kost?’ Hij was betrokken bij de omscholing tot Commando Specop en vervulde verscheiden functies waaronder sniperinstructeur en, zoals hij het zelf noemt, de erebaan van ECO-instructeur. Jeroen ging daarna aan de slag in een behandelinrichting voor criminele jeugd die zware misdaden hebben begaan, vervolgens werkte hij met jeugd met psychiatrische stoornissen, een korte tijd als manager in de ouderenzorg en daarna bij bureau Jeugdzorg. Inmiddels werkt hij als directeur Kwaliteit en Veiligheid in Trauma Centrum Nederland. Hij is ook actief als nuldelijns helper bij het KCT. Een erg boeiend artikel over de uiteenlopende werkzaamheden van deze duizendpoot.

Documentaire en tv-series

Majoor Bart moest kiezen tussen de Kunstacademie en het KCT en daarover kunt in deze editie alles lezen. Het KCT is trouwens ‘hot’ dezer dagen en zodoende is er een documentaire over de kennismakingsdagen, en zijn er de tv-series ‘Commando’s’ en ‘Kamp van Koningsbruggen’. Hierover zijn kleine beschrijvingen opgenomen. Maar er is nog veel meer waar u over kunt lezen.

Meer lezen over nieuws, achtergronden en activiteiten van het Korps Commandotroepen en de Commandostichting? Word dan voor €.20,00 per jaar begunstiger van de stichting en ontvang 4 maal per jaar het blad ‘De Groene Baret’. http://www.korpscommandotroepen.nl/stichting/3391-2/