21 nieuwe Commando´s in Roosendaal

Vrijdagmorgen 08.07 uur stijgt de spanning op de Engelbrecht van Nassaukazerne. De muziek van de pipers en drums zwelt aan. De medewerkers en genodigden hebben zich verzameld bij de hoofdpoort.  Nadat de band om de bocht is gekomen, zijn de cursisten van ECO 15-3 in beeld.  Met een lach en een traan, maar vooral  met schitterde ogen komen zij door de poort.

Zodra zij de zonovergoten kazerne betreden worden ze bejubeld door Commando’s, enthousiaste genodigden en familieleden.  Dan is het doorlopen naar de appèlplaats en luisteren daar naar de Balad of the green barets.

ECO 15-324 maanden eerder waren 70 topfitte jongens gestart met de vooropleiding. 53 van hen zijn 2 maanden later doorgestroomd in de ECO, de Elementaire Commando Opleiding.  Zij zijn daar getest tot de rand, getraind en gewogen op vele fysieke en mentale onderdelen. Na deze 8 weken in binnen-  en buitenland nemen 21 nieuwe Commando’s  van de Korpscommandant de groene baret in ontvangst.  Tijden de “mutsdassen exercitie” verwisselen zij hun mutsdas voor  hun nieuw verworven onderscheiding.  Tijdens het uitroepen van “Nunc aut Nunquam”worden de baretten op gezet. De baretten werden uitgereikt in gezelschap van generaal van Wiggen, Korpscommandant rond het jaar 2000.

Sgt. Van K. werd uitgeroepen tot Bestman. Hij was verkozen tot beste cursist door zijn medecursisten en de instructeurs. Samen met  de bestman van de vorige ECO en de C-KCT drinken zij uit de Sturgiscup. Een traditie vanuit de beginjaren van het Korps.

Een  uitgebreid verslag en meer foto’s van de baretuitreiking vindt u in de komende editie van De Groene Baret.

ECO 15-33 ECO 15-34