Editie maart van De Groene Baret met Pasen in de bus

De Groene Baret valt in de week voor Pasen in de bus. Een mooie tijd om alles te lezen over Het Korps Commandotroepen en De Commandostichting.

Interview C-KCT kolonel Paul Janssen

Uiteraard kunt u lezen over de nieuwe Commandant KCT kolonel Paul Janssen. In een interview dat hoofdredacteur Gert Bos met hem had, stelt de kolonel zich voor.

8 Nieuwe commando’s

Tijdens een frisse en druilerige ochtend zijn op vrijdag 11 december 2020, 8 nieuwe commando’s onder de tranenpoort van de Engelbrecht van Nassaukazerne doorgelopen. Ook op deze binnenkomst drukte COVID-19 zijn stempel. Zodoende klonk er wel een luid applaus van de maten en relaties die minimaal 1,5 meter uit elkaar stonden, maar werd er ditmaal niet luidkeels oorverdovend gejuicht.

Uitbreiding KCT.

De uitbreiding van het KCT is deze keer niet in de vorm van een extra Commandotroepencompagnie, gevuld met groene baret dragende operators. De focus zal ditmaal op functies komen te liggen in de voor de Special Operations Forces zo broodnodige ondersteuningscapaciteit. Ofwel de zogeheten ‘enablers’, die voldoende zijn uitgerust en getraind voor de deelname aan speciale operaties. In dit artikel kunt u lezen over het belang, nut en noodzaak hiervan.

Onderzoek naar uitval onder commando’s in spe

Vele zijn geroepen, weinige uitverkoren. Dat geldt zeker voor het behalen van de groene baret. Driekwart van commando’s in spe haalt de opleiding niet. Waarom dat is gaat universitair hoofddocent Ruud den Hartigh met een team onderzoeken. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.

Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen.

Hoofdredacteur Gert Bos bracht een bezoek aan de nieuwe Veteranenbegraafplaats Loenen en deelt zijn bevindingen in dit artikel.

Sjaak van Noorloos ‘Commando, wat doe je voor de kost?’

U kunt lezen hoe Sjaak zijn jeugd doorliep, hoe hij bij het KCT terechtkwam en na de diensttijd een prachtig bedrijf opbouwde. Door zijn expertise werd er daarnaast veelvuldig beroep op hem gedaan waardoor hij voor uiteenlopende bedrijven in alle delen van de wereld terecht kwam om onderzoek te doen. Over zijn succes zegt Sjaak dat hij meer heeft gehad aan de commando-opleiding dan aan zijn schoolopleiding.

Verder in deze editie:

-De eerste Informatie over de grote, 5-jaarlijke reünie die in 2022 gehouden wordt.
-Een artikel van de Korpsadjudant, met een terugblik op de tijd met COVID-19, maar ook kijkt hij voorruit.
-De invloed van Kamp van Koningsbrugge. Er is door de TV-serie meer interesse voor defensie.
-Het functioneren van enkele commissies van de Commandostichting is in eerdere edities al voorbij gekomen. In deze editie komen de commissies ‘Human Resource’ en ‘Financiën’ aan bod.
Meer lezen?
Meer lezen over nieuws, achtergronden en activiteiten van het Korps Commandotroepen en De Commandostichting? Word dan voor €.20,00 per jaar begunstiger van de stichting en ontvang 4 maal per jaar het blad ‘De Groene Baret’.

http://www.korpscommandotroepen.nl/stichting/3391-2/