Rondebol parachutespringen

 

Rondebol parachutespringen is iets wat wij natuurlijk allemaal kennen. Militair wordt dit nog steeds gedaan maar daarbuiten steeds minder. De oorsprong ligt eigenlijk bij piloten die een ‘valscherm’ gebruikten om bij noodsituaties te proberen toch veilig te landen. Proberen,  omdat het een puur overlevingssituaties waren, die lang niet altijd goed afliepen. Tijdens de 2de Wereldoorlog kwam het parachutespringen pas echt op gang. Vooral bij commando acties in vijandelijk gebied en de grootschalige luchtlandingen.

 

In de Vietnam oorlog zijn de Amerikanen begonnen met het ontwikkelen van parachutes waarmee grotere afstanden overbrugd konden worden, de zgn. ram-air parachutes, in de volksmond bekend als  ‘matrassen’ of squares. Met dit type parachutes gebeurden wel meer landings- of ‘inflight’ongelukken, zeker met de z.g. Hi Performance parachutes. Deze zijn veel beter bestuurbaar mede door hun voorwaartse snelheid, wat tegelijkertijd het hoger aantal ongelukken verklaart. Dit in tegenstelling tot de ‘rondebol’, wat nog steeds een erg veilige parachute is, vermits de parachutist een correcte landingsrol weet te maken. Nog steeds wordt de rondebol veel als reddingsparachute wordt gebruikt vanwege zijn betrouwbare openingen. Momenteel worden nieuwere rondebol-parachutes alleen nog maar voor defensie gemaakt, zodat sportparachutisten er niet meer of moeilijk aan weten te komen.

 

Bloemendaal 15 Juni 2019. Tijdens de Memorial March bij de lunch kwam plotseling het idee ter tafel, dat het wel erg leuk zou zijn als we weer eens konden parachutespringen. Dat was toch een van de hoogtepunten van onze parate tijd in Roosendaal. Mede omdat er al eens eerder geopperd was dat het zo leuk zou zijn dat er bij herdenkingen ook een ploeg met Groene baretten mee zouden springen.

Peter leek hiervoor de aangewezen persoon om dat maar eens mee te bespreken, dacht Gert. Toen het woord parachutespringen opgevangen werd door een aantal maten werd de tafel al snel te klein en bleek er groot enthousiasme voor het idee. De geboorte van de Commando Para Stichting leek een feit. Na een speurtocht wie en waar we het rondebol-springen konden oppakken, zijn we uiteindelijk bij de Para Group Holland uitgekomen die als enige club nog materiaal en instructeurs ter beschikking blijkt te hebben om dit te doen. Leuke club vrijwilligers, die het rondebol springen in stand houdt en ook bereid is onze mannen weer ‘koepel current’ te maken.

Begin maart hadden we de eerste 10 mannen medisch gekeurd en toen kwam COVID-19. Gevolg: alles on hold. Wel mooi de gelegenheid om de volgende groep te keuren, en afwachten wanneer de eerstvolgende cursus gepland zou worden.

 

18 Augustus was het dan eindelijk zover, 1ste deel van onze opleiding.

Vanaf 08:00h druppelden geleidelijk alle kandidaten voor onze rondebol-opleiding binnen bij het clubhuis van PGH op vliegveld Seppe. Om 08:30h verplaatsten we ons gezamenlijk naar de grote hangar aan de andere kant van het vliegveld. Hier was natuurlijk voldoende ruimte voor de 18 kandidaten; 10 van ons en 8 anderen die van eerdere opleiding in afwachting waren van hún opleiding, die ivm met de COVID-19 ook uitgesteld was.

De 1ste dag werden de uitrusting, C47 Dakota-exit, sturen aan de parachute, en de noodprocedures uitgelegd en geoefend, en natuurlijk de ‘pararol’ voor de landing onder de rondebol parachute op alle mogelijke manieren geoefend.

De 2de dag begon met paar rondjes op de parkeerplaats om de spieren los te maken van eventuele spierpijn van de eerste dag (en stiekem een fysieke test) en natuurlijk een aantal in de ‘voorligsteun’ omdat ze te laat waren, wat uiteindelijk solidair door iedereen mee werd gedaan. De rest van de dag was niet meer dan alles herhalen, nog meer pararollen en uiteindelijk een laatste harnastest en de Cessna 208-exit oefenen omdat er nu uit dit vliegtuig gesprongen zou worden om de opleiding af te ronden en alleen op herdenking- sprongen uit de C-47 gesprongen kan worden. Niet onbelangrijk: iedereen geslaagd voor de grondopleiding.

De bedoeling was de 2de dag na de grondopleiding om de 1ste sprong (van de in totaal 5 om de opleiding geheel af te ronden) te maken. Maar vanwege het weer kon dit helaas nog niet doorgaan.

Zondag 13 september hebben alle jongens hun een serie sprongen gemaakt en in de komende tijd volgen er meer. Zij zijn dan ook klaar voor mogelijke sprongen tijdens de activiteiten in Drenthe in 2022 en andere spring momenten.

De volgende “stick” is al deels gekeurd en daar wordt nu een grondopleiding voor georganiseerd. De “3e stick” daarna begint al vol te lopen. Ook belangstelling? Vraag info via: redactiedgb-gbo@korpscommandotroepen.nl