Dodenherdenking Roosendaal

Woensdagavond 4 mei werd ook in Roosendaal stil gestaan bij de slachtoffers – zowel burgers alsmede militairen – die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Een erewacht van vier militairen van het Korps Commandotroepen staat opgesteld bij oorlogsmonument aan de Parklaan in Roosendaal. De vlaggen links en rechts van het monument hangen halfstok en de ontstoken fakkels geven de plechtigheid extra cachet. Er is grote publieke belangstelling en een detachement van veteranen en oud-militairen staat opgesteld. Naast o.a. burgemeester van Roosendaal, de heer Jacques Niederer, geeft ook majoor Leo Roijakkers als representant van KCT een toespraak. Zo zegt majoor Roijakkers onder andere: “Een rechtvaardige samenleving waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en in vrijheid kan leven, blijft ook niet vanzelf in stand en er zijn nog veel conflicten op de wereld waar de inzet wordt gevraagd van onze militairen”. Hij onderstreept het belang van het blijven herdenken met: “Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst”.

 

vetdet mod

De militaire hoornblazer speelt ‘TAPTOE’, gevolgd door twee indrukwekkende minuten van stilte. Een lokaal koor zingt twee coupletten van het Wilhelmus en krijgt zachtjes bijval van het publiek. Aansluitend wordt de gelegenheid geboden voor het leggen van kransen en bloemen.