Koninklijke erepenning voor de VDMD

Een bijzondere verrassing!

De Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen is vandaag onderscheiden met de Koninklijke erepenning, voor de inspanningen van de afgelopen 50 jaar.

De commissaris van de Koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk, reikte de penning uit aan een compleet verraste voorzitter – die onder valse voorwendselen naar het Marine Etablissement was gelokt. In zijn speech benadrukte de CdK de positieve bijdrage van de vereniging voor de waardering van dapperheid in de samenleving: “Uw vereniging is uniek, heeft zich onderscheiden, en staat qua aard, omvang en soliditeit in aanzien.”

Namens de minister van Defensie sprak de Commandant der Strijdkrachten ook waardering uit voor de VDMD. Hij noemde daarbij in het bijzonder de inspanningen om de verhalen van dragers te vertellen, zoals in de portrettenreeks die deze zomer in première ging. Deze verhalen over moed, trouw en opofferingsgezindheid inspireren en bemoedigen ons, aldus de CDS. “Ze maken ons trots en geven ons hoop.”

Nadat hij van de verrassing was bekomen bedankte de voorzitter alle aanwezigen. De erkenning wordt door de hele vereniging gevoeld en is een mooie bekroning op de inzet van het bestuur en onze leden. Onvoorbereid en uit het hart sprak Erkelens de aanwezigen toe. Hij uitte daarbij zijn dankbaarheid voor de bijzondere bijdrage die de vereniging levert aan de maatschappij, maar ook aan hemzelf. De voorzitter sloot af met het bekende credo van zoveel militairen: ‘Wie doet het anders.”

00

00

Op onze website plaatsen we de gehele tekst van de speeches van minister Bijleveld (uitgesproken door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Bauer) en de Commissaris van de Koning, mr. Arthur van Dijk.