De Groene Baret editie september 2018

Aankomend weekend valt de septembereditie 2018 van De Groene Baret in de bus. Wegens omstandigheden een weekje later dan gepland, maar weer alleszins het lezen waard .

Natuurlijk kunt u alles lezen over de commando-overdracht van het KCT. Kolonel Jelte Groen heeft het commando overgedragen aan Kolonel René van den Berg. Hij kwam als dienstplichtig soldaat de kazerne binnen, haalde zijn groene baret en is jaren later nu dus de nieuwe Korpscommandant. Oud-korpscommandant van Woerden is de enige die hem met een zelfde carrière voorging.

In deze editie een interview met scheidend Korpscommandant Jelte Groen dat hoofdredacteur Gert Bos met hem had. Kolonel Groen kijkt terug op zijn periode bij het Korps waarin veel gebeurde.

Voor de rubriek ‘Commando, wat doe je voor de kost?’ ging De Groene Baret op bezoek bij de 82- jarige oud-commando sergeant Jan Reijnoudt. Jan had als zoon van een zeeman, die hij bijna nooit zag, een moeilijke jeugd. Tijdens de oorlog overleed ook nog eens zijn moeder aan de gevolgen van TBC en daarom groeide hij op bij zijn grootouders. Na de dienst bij het KCT is hij gaan studeren aan de Rijks Hogere Tropische Landbouwschool in Wageningen. Hij heeft daarna avontuurlijke tijden beleefd in Brazilië en Suriname. Na zijn pensionering stortte Jan zich op het vervaardigen van Tiffany-Art. Lees het hele boeiende levensverhaal van deze commando in hart en nieren.

In deze editie ook een artikel over Jaspert Verplanke. Hij ging in 1995 op missie naar toenmalig Joegoslavië. Nadat hij gewond was geraakt volgde een periode van herstel waarna hij de dienst verliet en zijn studie weer oppakte. In zijn eindscriptie ‘Zorg over Nazorg’ gaf hij aan hoe hij de zorg voor gewonde militairen had ervaren en op welke manier die verbeterd zou kunnen worden. Zijn aanbevelingen zorgden er mede voor dat de nazorg veel beter geregeld werd.

Meer lezen over nieuws, achtergronden en activiteiten van het Korps Commandotroepen en de Commandostichting?  Word dan voor €.20,00 per jaar begunstiger van de stichting en ontvang 4 maal per jaar het blad ‘De Groene Baret’. http://www.korpscommandotroepen.nl/stichting/3391-2/