21 nieuwe commando’s

baretuitreiking kct binnenkomst

Vrijdagochtend 12 december zijn 21 kersverse commando’s door de tranenpoort van de Engelbrecht van Nassaukazerne gelopen. Hiermee wordt de 8 weken durende Elementaire Commando-opleiding (ECO) van het Korps Commandotroepen (KCT) afgesloten.

De ECO bracht de cursisten, zoals de militairen en burgers tijdens de opleiding worden genoemd, over heel Nederland en zelfs tot aan voormalig Oost-Duitsland. De ECO eindigde met de befaamde ‘afmatting’ waarbij de cursisten van Eindhoven naar Roosendaal liepen. De laatste 25 kilometer van de afmatting werden afgelegd met verzwaarde uitrusting tijdens de traditionele ‘commandantenmars’.

Sturgescup
Geheel in de stijl van de ECO werden de groene baretten tijdens een regenachtige ceremonie door commandant KCT kolonel Swillens uitgereikt aan de nieuwe commando’s. Bestman van deze lichting was co 1 Vet die ter voorbereiding op de Commando-opleiding recentelijk nog de AMOL doorlopen had.

baretuitreiking kctAMOL
Sollicitanten uit de burgermaatschappij doorlopen eerst de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel (AMOL). Tijdens deze opleiding krijgen zij alle kennis en vaardigheden aangeleerd voor het luchtmobiele optreden. Na voltooien van de AMOL ontvangen de leerlingen hun rode baret en kunnen ze starten aan de Vooropleiding bij het KCT. Deze ECO hebben 8 van de 35 AMOL leerlingen hun groene baret gehaald.