Vrijdag de dertiende… een dag van trots

Vrijdag de 13e is voor de bijgelovigen onder ons nou niet bepaald de leukste dag en wordt zelfs als een ongeluksdag beschouwd. Maar de 21 cursisten van lichting 19-09 van de commando-opleiding hebben reikhalzend naar deze dag uitgekeken. Na een lange periode van voorbereiding marcheren ze door de tranenpoort.

 

Een gure wind die de gezichten geselt met miezerige regendruppels weerhoudt de 21 tot op het bot verkilde en afgematte cursisten er niet van om intens en vol trots te genieten van hun zegetocht richting de appelplaats. De plek die ze acht weken eerder met 60 man hebben verlaten om aan de Elementaire Commando-opleiding (ECO) te beginnen. Ze worden daarbij begeleid door hun instructeurs, doedelzakspelers en drummers van ‘The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums’ en met luid gejuich en applaus van de verzamelde familieleden, vrienden, aanwezige operators en kazernepersoneel die hen langs de route opwachten. Onder hen bevinden zich twee super trotse opa’s, tevens oud-commando’s. De een ziet zijn kleinzoon onder de tranenpoort marcheren, de ander weet dat zijn kleinzoon inmiddels al operationeel commando is en vanmiddag in de vaandelwacht zit. De aankomst in Roosendaal vormde het slotakkoord van de eindoefening van de ECO, beter bekend als de ‘afmatting’, die ook ditmaal eindigde met de traditionele ‘commandantenmars’. Dit is een mars met complete uitrusting over een afstand van 25 kilometer.

 

Als de aspirant-commando’s zich voorbereiden op de baretuitreiking, worden familie en vrienden middels diverse presentaties, demonstraties en een overzicht van wapens en materieel uitvoerig geïnformeerd over het Korps Commandotroepen.

 

Terwijl in de middag de regen met bakken uit de hemel komt staat het aanwezige Korps, inclusief  mascotte Snedder de ezel, aangetreden. Nadat ook de vaandelwacht voor deze bijzondere gebeurtenis in ceremonieel tenue is ingetreden gaat  commandant KCT kolonel René van den Berg over tot de uitreiking van de felbegeerde groene baretten. C-KCT wordt vergezeld door Ridder in de Militaire Willemsorde luitenant-kolonel Gijs Tuinman en plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink. Na de uitreiking voert commandant ECO de baretexercitie uit. Een daverend applaus en gejuich klinkt op als de nieuwe commando’s hun groene baret op het hoofd hebben gezet.

 

Hierna volgt het uitreiken van de ‘Sturgess Cup’ aan de Best Man van deze opleiding. Het officiële gedeelte van de middag wordt afgesloten met het live door een zangeres ten gehore brengen van de immer kippenvel bezorgende ‘Ballad of the Green Berets’

 

 

 

Zodra het Korps is afgemeld en de vaandelwacht is uitgetreden, worden de nieuwe commando’s letterlijk bestormd door hun operationele collega’s. De nieuwe baretten worden rijkelijk gevuld met bier en worden gulzig leeg gedronken. Ondertussen zijn familie en vrienden ook uitgenodigd om de commando’s van lichting 19-09 te komen feliciteren. Ook de bijzonder trotse opa en tevens oud-commando feliciteert zijn kleinzoon met zijn groene baret en drukt hem stevig tegen zijn borst.

 

Zoals gewoonlijk  wordt de baretuitreiking in de kantine afgesloten. Na een welverdiend kerstverlof mogen de 21 nieuwe commando’s in 2020 starten aan de Voortgezette Commando-opleiding (VCO), die een jaar in beslag zal gaan nemen.