Maquette Tentenkamp Bakhuys Roozeboom

Wanneer een sportinstructeur de sportgroep van het KCT verlaat is het te doen gebruikelijk dat hij iets tastbaars achterlaat. De koffiekamer van de sportgroep hangt er inmiddels vol mee. Het zijn foto’s van de schenker zelf of attributen die passen bij zijn functie. Almar Laurijssens is sportinstructeur bij de sportgroep geweest. Toen hij vorig jaar afscheid nam gaf hij te kennen dat hij op een later tijdstip een cadeau zou aanbieden. Een vriend van Almar, Danny Schiffeleers, is professioneel maquettebouwer en Almar had hem gevraagd een maquette te bouwen van tentenkamp Bakhuys Roozeboom. Na een rondleiding op het tentenkamp ging de maquettebouwer aan de slag. Woensdag 7 februari werd in het museum van het KCT de maquette onthuld.
 
Commandant sportgroep kapitein René heet de belangstellenden welkom op deze ochtend in het museum en vervolgt: “Ik was zo onder de indruk van het cadeau, dat ik dacht: hier moeten we iets mee, dit moet echt een mooie plek krijgen. Ook vanwege de grootte is er bij de sportgroep geen ruimte voor, en daarom heeft het nu een mooie plaats, hier in het museum.”
 
Almar legt kort uit hoe hij tot dit idee is gekomen. “Na een eerste periode bij het KCT had ik de dienst verlaten. Daarna heeft het KCT gevraagd of ik terug wilde komen. Ik draag het KCT een warm hart toe en wilde iets speciaals achterlaten. Toen ik het idee kreeg van een maquette van het tentenkamp heb ik Danny gevraagd of hij die kon maken.”
 
Op uitnodiging van kapitein René onthullen lkol. Ron Koonings en Korpsadjudant Rik van Kommeren de met een vlag afgedekte vitrine met daarin de maquette. Danny, de schepper van de maquette, licht het proces toe: “Tijdens een rondleiding over het terrein heb ik foto’s gemaakt. Als ik bij het realiseren de juiste afstanden had aangehouden was het een maquette van 3 x 4 meter geworden. Dus met het verkleinen van tussenruimtes, en sommige zaken wat in elkaar duwen kwam ik op deze afmeting uit.”
 
Het resultaat is een geweldig mooi, tot in detail nagebouwd tentenkamp. Hoe langer je er naar kijkt hoe meer details je opvallen. Alle hindernissen, de tenten, de oude boerderij, alle belangrijke zaken zijn terug te vinden. Zelfs de graven waarbij een kistje met daarin herinneringsposters. “Het heeft heel wat uren gekost maar het was liefdewerk. Ik ken Almar al heel lang en het is mijn beroep maar ook mijn hobby,” aldus Danny.
 
Lkol. Koonings dankt de schenker en schepper voor de maquette. “Het is mooi dat mensen tot dergelijke initiatieven komen en aanbieden aan de Historische Collectie.” Koonings zegt dat het misschien in de toekomst een plaatsje zal krijgen op het tentenkamp. Als dank heeft hij voor Almar het nieuwste KCT-schildje en voor Danny de KCT-Coin. Het is voor de andere aanwezigen het moment dat ze met hun neus tegen het glas van de vitrine de details van het tentenkamp op de maquette kunnen bewonderen.
 

KCT MaquetteBR24 3
KCT MaquetteBR24 2
KCT MaquetteBR24 4