Zeven nieuwe commando’s

Vrijdag 16 december 08.00u zijn 7 cursisten van de Elementaire Commando-opleiding (ECO) onder de Tranenpoort van de Engelbrecht van Nassaukazerne gelopen. Vorige week maandag startte de eindoefening in België die na een aantal verkenningsopdrachten eindigde met de afmatting over Zeeuwse grond. De eerste route bestaat uit een 27 kilometer lange verplaatsing achter de instructeur aan. Opvolgend worden nog vele activiteiten en kilometers overwonnen. Tijdens de laatste 25 kilometer met verzwaarde uitrusting, de commandantenmars, wordt door de instructeurs gevraagd of de cursisten nog een beetje ‘happy’ zijn. Natuurlijk volgt een positief antwoord, waarop iedere cursist getrakteerd wordt op een heuse ‘happy meal’. Met vernieuwde energie worden de laatste loodjes volbracht.

 

 

 

 

medic-en-publiek-laag

Kijkje in de keuken

Terwijl de aspirant-commando’s zich gereed maken voor de baretuitreiking, worden hun familie, kennissen en vrienden breed geïnformeerd over KCT. Middels diverse presentaties, demonstraties en een overzicht van wapens en materieel krijgen de gasten een goed beeld van het Korps. Het informatieve programma wordt afgesloten met een vrije-val demo op het sportveld.

 

demolist-demo-laag  para-demo-laag  vco-demo-2-laag

 

vco-certificaat-laag

Nieuwe commando specops

‘s Middags staat het gehele Korps, inclusief de Korpsmascotte Snedder de ezel, aangetreden. De vaandelwacht is voor deze bijzondere gebeurtenis in ceremonieel tenue gekleed. Speciale gasten zijn de Voorzitter van de Vaste Kamer Commissie voor Defensie, de heer Ten Broek en burgemeester Niederer. Voordat C-KCT, kolonel Jelte Groen, overgaat tot de uitreiking van de felbegeerde groene baretten, reikt hij eerst certificaten uit aan de commando’s die een jaar geleden hun groene baret hebben behaald en onlangs het traject van de Voortgezette Commando Opleiding (VCO) met succes hebben afgerond. Deze commando’s mogen zich nu commando speciale operaties (commando specops) noemen en worden per direct als operator in één van de operationele commandotroepen compagnieën geplaatst.

 

baretexercitie-laag

‘Mutsdassen………af, baretten………….op’

Aansluitend wordt overgegaan tot de baretuitreiking. Vergezeld door de heer Ten Broek reikt C-KCT op de klanken van de Commandomars de baretten uit. Zoals de Korpstraditie voorschrijft, voert C-ECO de baretexercitie uit. Een daverend applaus blijft niet uit als de nieuwe commando’s hun groene baret op het hoofd hebben gezet. In zijn toespraak gaat kol Groen o.a. in op de symboliek van de groene baret. Zo zegt hij: “Met 45 man aan de Vooropleiding begonnen, daarna gestart aan de ECO met 23 man en nu staan jullie hier met zijn 7-en als nieuwe commando’s. Jullie hebben zojuist je groene baret ontvangen, het symbool van ons Korps, van onze identiteit, van onze kernwaarden.  Het is een symbool van kwaliteit.  Wij doen geen concessies aan onze hoge normen en waarden, het resultaat staat hier voor u….7 mannen”.  Het officiële gedeelte wordt afgesloten met het uitreiken van de ‘Sturgess Cup’ aan de Best Man van de opleiding. Best Man van deze opleiding is korporaal I Jeffrey.

sturges-cup-laag

 

inbieren-laag

Natmaken

Als het Korps is afgemeld en de vaandelwacht is uitgetreden, worden de nieuwe commando’s letterlijk bestormd door hun nieuwe collega’s. De nieuwe baretten worden rijkelijk gevuld met bier en worden gulzig leeg gedronken. Ondertussen zijn familie, kennissen en vrienden ook uitgenodigd om de nieuwe lichting commando’s te komen feliciteren. De baretuitreiking wordt zoals gewoonlijk in de kantine afgesloten. Na een welverdiend verlof mogen de 7 nieuwe commando’s starten aan de VCO. Na 45 weken VCO stromen zij in in één van de operationele compagnieën waarna zij worden ingezet als strategisch hulpmiddel ter ondersteuning van de politieke besluitvorming in een onrustige en instabiele wereld.