C-KCT kolonel Swillens in RTL Late Night van 23 januari

C-KCT kolonel Swillens in RTL Late Night van 23 januari.

In een korte discussie over de al dan niet realiteit van de film ‘American Sniper’ (die woensdag 25 febr. met een feestje in première gaat) wees kolonel Swillens terecht op de werkelijkheid van situaties waar onze militairen in het algemeen, maar zeker ook de snipers van ons Korps, mee te maken hebben. In die zin is de film geen bedenksel die van realiteit ontbloot is. Elke vent maakt elke keer een afweging tussen doel van de missie, de bescherming van zijn collega’s en het ethische element van doden en van wie doden. Als het om kinderen gaat speelt dat dualisme nog een grotere rol. En daarom wordt vandaag de dag de voor- en nazorg van de betreffende militairen gelukkig belangrijk gezien en wordt daar serieus aan gewerkt door onder meer Defensie en het Veteraneninstituut.

American Sniper, geregisseerd door Clint Eastwood, vertelt het waargebeurde verhaal van Chris Kyle. Hij geldt als de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Kyle (gespeeld door Bradley Cooper) gaat naar Irak met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen.

Bij de première, waarbij ook onze beide Ridders MWO uitgenodigd zijn, geeft kolonel Swillens een toelichting over het belang van scherpschutters in het Nederlands leger.

Voor de uitzending van 23 jan. zie: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/307404/Rtl_Late_Night.html

RTL