V.O.K.S. herdenking

Korea-veteranen herdenken gevallen kameraden bij KCT in Roosendaal

ROOSENDAAL – Met zeventien waren ze nog donderdag. Steeds kleiner wordt het kringetje kranige veteranen dat op de commandokazerne in Roosendaal de jaarlijkse herdenking bijwoont van de 123 Nederlandse militairen die sneuvelden in de Koreaanse Oorlog. ,,Maar we hangen aan elkaar, een echte vriendenclub”, zegt Thom Hazeleger (88).
De herinneringen aan de bloedige strijd begin jaren vijftig zijn nog springlevend. Aan vrieskou tot min 35, aan gevallen kameraden. ,,En aan Dimphy uit Roosendaal, daar had ik toen verkering mee”, grijnst de nog krasse Hazeleger uit Nunspeet. ,,Ik ontmoette haar in 1951, hier bij het KMT waar ze hielp. In Korea droeg ik een petje met haar naam erop. Maar haar achternaam weet ik niet meer, hoor.”
Hazeleger is nog fit. ,,Ik mag niet klagen, maar ik ben weduwnaar, dus soms wel eenzaam. Dus ben ik graag bij deze reünie, al is er van mijn club nog maar eentje over.” De gruwelen van de oorlog staan hem nog helder voor de geest. Of hij doodsangsten heeft uitgestaan? ,,Ja, maar daar praat ik nooit over.”
Op de appelplaats verzamelen de veteranen zich met familie en genodigden voor de ceremonie. Sommigen nog fier rechtop, anderen met ondersteuning. ,,Ooit stonden we hier met ruim honderd man”, weet Leo Schreuders van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS), wiens vader in Korea diende.
Maandag 12 februari was het 67 jaar geleden dat de Nederlandse Commandopost werd overvallen door de Chinese en Noord-Koreaanse troepen en waarbij velen sneuvelden. Enkele veteranen, onder wie VOKS-voorzitter Piet Gommers, zijn net terug uit Zuid-Korea, waar ze met premier Rutte een herdenking bijwoonden bij het Nederlandse oorlogsmonument ‘De Molen’ in Hoengsong.

Commandant Den Ouden

Daar sneuvelde in februari 1951 luitenant-kolonel Marinus den Ouden uit Oud Gastel, commandant van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) dat het zuiden steunde tegen Noord-Koreaanse en Chinese troepen. Echter, slechts weinigen weten van het Nederlandse bloed dat daar vloeide.
,,Zelf ontdekte ik ook pas later dat de boezemvriend van mijn vader getrouwd was met de weduwe Den Ouden. Tante Elly voor ons. Ze liet ons zijn Willemsorde zien”, vertelt Bernard Mullers, die met het comité ‘De Vergeten Oorlog’ in 2017 een plaats voor de Korea-oorlog wist af te dwingen in het museum van Soesterberg.

Korea-veteraan Tonny de Lange (91), die de Slag bij Hoengsong overleefde, ontvangt een herinneringsmedaille en oorkonde van de Zuid-Koreaanse ambassadeur in Nederland Yun Young Lee.

 

 

 

Kolonel Jelte Groen van het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal kent de historie. ,,Wij zijn trots dat wij u weer mogen ontvangen voor deze herdenking. Wellicht is er, kijkend naar de Olympische Spelen, zelfs hoop op echte vrede”, wijst hij op de gezamenlijke Noord- en Zuid-Koreaanse ploeg in Pyeongchang.
Kolonel Sun-Ku Lee, militair attaché te Brussel en Yun Young Lee, ambassadeur van Zuid-Korea in Nederland, glimlachen zwijgzaam. ,,Wij zijn dankbaar dat u onze democratie verdedigd heeft tegen het noorden”, spreekt de ambassadeur de veteranen toe. ,,Wij zullen u nooit vergeten.”

Onder de aanwezigen zijn twee mannen die de Slag bij Hoengsong overleefden: Frits van Mourik (90) en Tonny de Lange (91), die een herdenkingsmedaille krijgt van de ambassadeur. Die legt daarna een krans bij het Korea-monument, evenals de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer en zijn Halderbergse collega Jobke Vonk-Vedder.

Een voor een lopen de veteranen langs de kransen. Groeten, draaien, marcheren, ze blijken het niet verleerd. Maar het is waterkoud en binnen wacht de koffie. Of een borrel. ,,Vieuxtje met Sprite graag”, bestelt Hazeleger. Twee jaar terug was hij nog in Zuid-Korea. ,,Vooral ouderen zijn je zo dankbaar. Anders hadden zij nu geleefd zoals in het noorden.”

Verkeerde kant
De Lange wordt gefeliciteerd met zijn medaille – ‘Tuurlijk ben ik daar trots op’ – en krijgt een boek voorgehouden met zijn foto als jonge soldaat. ,,Oh, en dat is Jansen uit Roosendaal”, kijkt Hazeleger mee. ,,Die liep de verkeerde kant op toen we terug moesten trekken.”
Ook De Lange, die Den Ouden als commandant meemaakte, zag veel ellende, maar vertelt geen details. ,,Die zitten nog in het koppie.” Relativerend: ,,Ach, in ’44-’45 liep ik hier tot aan mijn knieën in de sneeuw, dat was in Korea hetzelfde.”

 

Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal legt een krans tijdens de Koreaherdenking op de commandokazerne.

 

 

Bron: BN de Stem