Defensie dropt hulpgoederen boven Gaza

Nederland, met een belangrijke taak/rol voor de Defensie Para School (DPS), en Jordanië hebben op 4 en 5 februari 2024 onder meer medische hulpgoederen gedropt voor een Jordaans veldhospitaal in Gaza. Met elk een C-130-transportvliegtuig voerden beide landen de operatie uit.

Voorbereiding dropping in Jordanie De goederen zijn bedoeld om de voorraden aan te vullen van het ziekenhuis dat Jordanië sinds 2009 onderhoudt. Defensie voerde de operatie uit. Financiering komt uit de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De geschatte kosten van de operatie zijn € 1 miljoen.

Nederland zet zich samen met andere landen in voor meer humanitaire hulp voor de burgerbevolking in Gaza. Hulpverlening over land is de meest effectieve manier om op grote schaal hulpgoederen ter plekke te krijgen. Maar tot nu toe is de toegang via de landsgrenzen beperkt. Daarom is voor deze luchtdropping gekozen.

Penibele situatie

Jordanië dropte eerder al meerdere ladingen vanuit de lucht om de penibele situatie van het ziekenhuis te verlichten. Hierbij zaten destijds ook hulgoederen die Defensie uit eigen voorraad leverde. Dit keer voerden de militaire toestellen de operatie gezamenlijk uit vanaf een vliegveld in Jordanië. De operatie werd gecoördineerd met Israël.

De vliegtuigen en hun bemanningen keerden na de operatie veilig terug.