Gebroederlijk hangen de vlaggen van de Republiek Korea en van Nederland halfstok naast elkaar op de appelplaats. Op vrijdag 12 februari vond op de kazerne de jaarlijkse Herdenking van de slag bij Hoengsong (12 februari 1951) plaats en werd eer bewezen aan degenen die omkwamen en gewond raakten tijdens die slag. De herdenking werd zoals gebruikelijk gevolgd door een reünie van Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS).
Vrijheid is niet vanzelfsprekend
In de kantine verzamelen zich de gasten en voorzichtig worden vergeten verhalen weer opgehaald. Naast oud Korea strijders, enkele partners en weduwen van overleden oud Korea strijders, geven o.a. ook de ambassadeur van Zuid Korea, Z.E. Jonghyun Choe, de burgermeester van Roosendaal, dhr. Jacques Niederer en een afvaardiging van het Regiment Van Heutz acte de présence. In zijn welkomstwoord merkt C-KCT, kolonel Jelte Groen, onder andere op dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, destijds niet en vandaag de dag ook niet. Crises zoals in het Midden-Oosten, Afrika en zelfs dichter bij huis in Europa, bewijzen dat dagelijks. Hij onderstreept ook het belang van het herdenken van gevallen kameraden en het eren van veteranen. Kolonel Groen is trots dat KCT gastheer mag zijn van deze jaarlijkse herdenking.
Hulp is hoeksteen geweest
Voor de herdenking wordt naar de appelplaats verplaatst. Naast de voorzitter van VOKS, dhr. Motshagen, spreekt ook de ambassadeur, Z.E. Choe, de oud Korea strijders en overige belangstellenden toe. “U meldde zich aan als vrijwilliger, enkel met het doel om een volk, een land te helpen, dat aangevallen en binnengevallen werd.” Hij stelt verder dat die hulp de hoeksteen is geweest voor de opbouw van een totaal ander Zuid Korea tijdens de zeven decennia die volgden. Zonder het offer dat de oud Korea strijders hebben gebracht, zou het Zuid Koreaanse volk niet die welvaart en dat geluk hebben zoals nu wordt ervaren. Na zijn toespraak legt de ambassadeur samen met de Zuid Koreaanse defensieattaché een krans bij het Korea monument.
Ingeluid door het signaal ‘Taptoe’ volgt een minuut stilte. De vlaggen worden op het signaal ‘Wilhelmus’ weer in top gehesen. Aansluitend worden kransen gelegd door onder andere C-KCT en de burgemeester van Roosendaal. Na de kranslegging en het afmelden door de paradecommandant, wordt de gelegenheid geboden om eer te bewijzen bij het Korea monument.