Lichting 23-03

Daar zijn ze dan 49 mannen die beginnen aan de commando opleiding. Alle zo verschillend. Maar één ding hebben ze gemeen, ze willen commando worden.
De onwetendheid en spanning om te beginnen aan zoiets als dit is groot. De nacht voordat de ECO begint slapen we op de kazerne. Lachen om elkaar weer te zien, zeker omdat met een kale kop niemand er mooier op geworden is.
Lang praten we na over de weken die komen gaan. Van spanning val je slecht in slaap. De volgende dag bij het ontbijt kunnen veel van ons niet goed eten.
De start van de ECO is nabij. Een periode van tot het uiterste kunnen gaan, alles voor elkaar over hebben. Maar ook van twijfel en wanhoop.

Zo wil ik graag één moment uitlichten. Dit is een moment uit onze laatste week. Een moment waarbij we niet meer denken aan stoppen. Ook omdat we al zo lang bezig zijn en we 100% door de tranenpoort komen lopen.
Maar wel de wanhoop groot is of jezelf fysiek instaat bent, om de opdracht te volbrengen. Alleen dan heb je altijd nog de mensen om je heen. Mensen waar je kameraden mee bent geworden. Tijdens de zoveelste verplaatsing zat iedereen er even doorheen. Het is midden in de nacht, hoog in de bergen van Schotland. Uren niet geslapen waarbij de verplaatsing eindeloos lijkt te duren.
Alles is nat en het lichaam doet pijn. Om onszelf van motivatie te voorzien, zingen we soms één van de commando liederen. Iets wat simpel lijkt, maar op zulke momenten kracht en energie geeft. Ook andere in de groep voelen dat de kopjes gaan hangen. Op dit moment trekken we de groep bij elkaar en haalt één van de cursisten het volgende verhaal tevoorschijn. Een verhaal wat is
voorbereid alwetend dat we in dit soort situaties wat extra kracht nodig hebben.

 

Voor mijn broeder’s. lichting 23-03

Broederschap is geen eenvoudige taak, maar de beloningen zijn groots. Het is tijd om op te staan,
mannen, en onze verlangens naar broederschap werkelijkheid te maken. We  weten dat het vinden van de juiste mensen een uitdaging is, maar we zullen niet opgeven. We zullen de moeite nemen om onszelf te regelen, zodat we anderen niet belasten. We zullen investeren in waardevolle relaties en streven naar meesterschap in onze vaardigheden.
In een wereld waarin gemak prevaleert, zullen wij anders zijn. We zullen de duisternis niet in ons eentje trotseren, maar samen het licht worden. Als de grenzen van onze individuele kracht in zicht komen, zullen we verder gaan dan ooit tevoren. Samen zullen we minstens driemaal zo ver reiken.
We zullen niet alleen oppervlakkig stomen en brullen, maar ook diepgang zoeken.
Broederschap ontstaat niet door oppervlakkige activiteiten, zoals samen voetbal kijken in de kroeg of videospelletjes spelen. Het groeit door samen te leren, samen te vallen, samen te trainen en samen pijn te doorstaan. We zullen successen vieren, maar ook eerlijk zijn, zelfs als de waarheid niet mooi is. We zullen ons inzetten voor elkaar, want alleen dan kunnen we echte broeders
worden.
De laatste week is aangebroken, en we gaan er met volle kracht tegenaan. We zullen elkaar beschermen, naar elkaar omkijken en er altijd voor elkaar zijn. Onze broederschap zal standhouden, zelfs in de zwaarste tijden. Samen zullen we triomferen en elke uitdaging overwinnen.
Mannen, laten we de handen ineenslaan en de kracht van ware broederschap omarmen. We zijn sterker samen dan we ooit alleen zouden kunnen zijn.

Ik hou van jullie.

Nunc Aut!

Ondanks dat we onze kameraden gevonden hebben. Hebben we het ook veel over thuis gehad en zijn we blij dat we nu weer thuis kunnen komen.

Met trots,
Lichting 23-03