Lezing bij NMM ‘Ik heb er nooit spijt van gehad’

 

‘Ik heb er nooit spijt van gehad’ is een persoonlijk verhaal van twee Nederlandse Commando’s van lplg 60-3 dat verteld wordt in het Nationaal Militair Museum. Het door COV Noord-Holland georganiseerde evenement is voor en door commando’s en vindt plaats op 22 maart. De lezing zal twee maal gegeven worden door de oud commando’s René Schupp en Willem Kiers om 13.00 uur en om 15.00 uur. Er is per lezing plaats voor maximaal 30 personen. Voor toegangsprijzen van het NMM zie deze websitepagina. Bezitters van een defensiepas, veteranenpas en museumpas hebben gratis toegang. Aanmelden voor de lezing kan via svanwil@gmail.com met daarbij welke lezing je wilt bijwonen. Kosten voor de lezing €.5,00 aan de deur te voldoen.

22 maart, 13.00 en 15.00 uur. Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, Soest.

Een kort citaat uit de lezing:

(…) In onze tijd drukt de ‘Koude Oorlog’ een zware stempel op de nationale en internationale politiek en op de taak en samenstelling van de krijgsmacht. Als lid van de NAVO wordt van Nederland verwacht dat ze een bijdrage levert in de bescherming van West-Europa. In eerste instantie wordt de diensttijd met 2 maanden verlengd. Het KCT, bestaande uit 104, 105 en 108 Cotrcie, komt onder supervisie van het 1e Legerkorps en wordt gemobiliseerd in Bergen-Hohne, ten zuiden van de Lünenburger Heide. De 104 en 105 gaan als eerste. Na twee maanden wordt de 104 door de 108 afgelost. De 105 wordt op zijn beurt weer afgelost door de 104.
Wij zouden, wanneer het Warschaupact een aanval zou lanceren, in vijandelijk gebied moeten achterblijven om daar vervolgens oorlogstaken uit te voeren. Oorlogstaken, zoals ‘saboteren, infiltreren en het vernietigen van objecten die van vitaal belang zijn voor de vijand, zoals bruggen, stafkwartieren, commandoposten en tankconcentraties. Daarnaast zullen wij ook inlichtingen moeten kunnen verzamelen, krijgsgevangenen maken en aanvalsopdrachten uitvoeren met een amfibisch karakter. (…)