Onthulling Kevin van de Rijdtplantsoen op 4 mei

Ter herinnering aan gesneuvelde Venrayse Commando. Plantsoen krijgt naam van Kevin van de Rijdt

De in 2009 gesneuvelde Venrayse militair Kevin van de Rijdt krijgt in zijn geboorteplaats een plantsoen. Burgemeester en wethouders willen het plantsoen bij het Kerkpad, waar de gedenktekens voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en het voormalig Nederlands-Indië staan, naar hem vernoemen. Het straatnaambord van het Kevin van de Rijdtplantsoen wordt op 4 mei tijdens de dodenherdenking onthuld.

Met het vernoemen van het Kevin van de Rijdtplantsoen komt het college tegemoet aan het verzoek van de commandant van het Korps Commandotroepen. Kevin heeft voor ons vaderland het hoogste offer gebracht’, schrijft diens commandant, die een straatnaam ziet als een blijvende waardering voor die opoffering. ‘Daarnaast zal het plantsoen bijdragen aan de bewustwording van onze maatschappij dat leven in vrijheid niet zo vanzelfsprekend is’, aldus het verzoek.

De Venrayse korporaal Kevin van de Rijdt sneuvelde op 6 september 2009 in de omgeving van Dew Rawod in Uruzgan (Afghanistan) bij een actie van de speciale eenheid Task Force 55. Hij werd 26 jaar. De jonge korporaal is de eerste en enige militair van het Korps Commandotroepen die sneuvelde onder oorlogsomstandigheden sinds de oorlog in Korea, in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zijn collega’s namen in een indrukkende dienst in de Grote Kerk met militaire eer afscheid van hun strijdmakker. In december 2014 reikte koning Willem-Alexander de militaire Willemsorde uit aan Gijs Tuinman, de commandant van Kevin in Afghanistan. De koning benoemde in zijn speech het voorval waarbij Tuinman de zwaargewonde Kevin uit de vuurlinie weghaalde.

70 jaar bevrijding

Burgemeester Hans Gilissen licht toe waarom het college het verzoek van de nabestaanden en het ministerie van Defensie heeft gehonoreerd: “Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat in Nederland de Tweede Wereldoorlog eindigde en het land begon aan de wederopbouw. In Europa is het sindsdien vrede, maar helaas is daarmee geen einde gekomen aan oorlog en strijd elders op de wereld. Nederlandse soldaten als Kevin van de Rijdt worden ingezet op het internationale strijdtoneel en kunnen daarbij om het leven komen. We blijven op 4 mei de doden herdenken en op 5 mei stilstaan bij het belang van vrede en veiligheid. Daarom is het is nu een mooi moment om een deel van het stadspark naar Kevin te vernoemen.”

Iedereen is natuurlijk van harte uitgenodigd om bij de onthulling van het Kevin van de rijdtplantsoen op 4 mei a.s. aanwezig te zijn. Deze zal plaatsvinden na de dodenherdenking door Jaimy het petekind van Kevin. Om 18.45u is er een herdenking in de Grote of Petrus Bandenkerk en om 20.00u de Dodenherdenking bij het Monument 1940 – 1945 bij de kerk. Het KCT verzorgd de erewacht.