Commandoreünie 2017

 

 

 

Korps Commandotroepen 75 jaar

Op zaterdag 25 maart 2017 is ter ere van het 75-jarig bestaan van het Korps Commandotroepen de vijfjaarlijkse reünie georganiseerd. Uit alle hoeken van ons land, maar ook uit alle werelddelen kwamen die dag leden en oud-leden van ons Korps naar de Engelbrecht van Nassaukazerne. Even weer ‘commandolucht’ opsnuiven, sterke verhalen uitwisselen en vooral genieten van de ontmoeting met de maten waarmee in de diensttijd lief en leed werd gedeeld. De kernwaarden van ons Korps zijn Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots. Ongetwijfeld zullen tijdens de komende reünie de elementen Trouw en Trots de boventoon voeren. ‘Trouw aan mijn kameraden en aan het Korps. Trots op ons Korps, onze geschiedenis, tradities en onze daden.

De elfde grote reünie, fantastisch!

De elfde vijfjaarlijkse reünie op zaterdag 25 maart was weer een prachtig feest! Maar liefst een dikke 3000 reünisten meldden zich in de ochtend aan de poort van de Engelbrecht van Nassaukazerne. Na het welkom van Commandant Korps Commandotroepen, kolonel Jelte Groen, zette de lange stoet zich in beweging voor mars en defilé op de Markt. Veel bewoners langs de route hadden de vlag uitgehangen. Mede door het prachtige, zonnige weer was het bijzonder druk langs de route met name natuurlijk in de omgeving van het defileerpunt. Na het defilé, dat werd afgenomen door de Commandant van de Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beule, roken de mannen de stal en werd vlot doorgelopen naar het thuishonk. Met een drankje en een hapje werd het bijzonder gezellig in de reünietenten, maar vooral ook op het grote terras. Geen ‘commandoweer’, maar toch wel bijzonder prettig! De elfde grote commandoreünie was er weer eentje om in te lijsten! Kortom zoals een reünist op Facebook schreef; ‘In 1 woord FANTASTISCH’.

Para’s en heli’s

De CH 47 (Chinook), de Apache en de Cougar waren op het sportterrein te bewonderen.

De inzet van parachutisten heeft de laatste jaren onmiskenbaar zijn nut bewezen. Nadat in Afghanistan al een ploeg succesvol was ingezet, werden in Mali meerdere ploegen middels een vrijevalsprong gedropt. Begin 2016 maakte een paraploeg voor het eerst bij nacht een inzetsprong met zuurstofmasker van 8 kilometer hoogte. De waterbevoorrading vond succesvol plaats middels een autonoom valscherm.

Tijdens training en operationele inzetten werken de commando’s veelvuldig samen met de helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht. De Chinooks en Cougars zorgen voor een snel en veilig transport, wat de beweeglijkheid en het verrassingselement van de commandoploegen natuurlijk zeer ten goede komt. En de Apache gevechtshelikopter kan zorgen voor beveiliging en indien nodig voor extra vuurkracht! Een onmisbare samenwerking zo is gebleken bij de missies in Afghanistan en Mali.

 

 

Nieuwste materiaal op reüniedag.

Het eerste deel van de reüniedag is natuurlijk gereserveerd voor de hernieuwde kennismaking met de maten, mars en defilé en onthulling van het standbeeld. In de sporthal worden static-shows opgesteld van nagenoeg alle disciplines binnen het Korps. Daar wordt ook een ‘autonoom valscherm’ getoond. Op het kazerneterrein waren o.a. het nieuwe terreinvoertuig, de ‘Vector’ en het nieuwste vaartuig (RHICC) te bewonderen.

 

De Vector, het special forces-voertuig van de toekomst.

De Vector is een voertuig dat speciaal ontworpen is voor operaties in moeilijk terrein. De ontwikkeling van de Vector is
gedaan door het Nederlandse bedrijf Defenture uit Tiel in zeer nauwe samenwerking met het Korps Commandotroepen. De ontwikkeling en beproeving van de Vector is in een afrondende fase en verwacht wordt dat spoedig met de productie kan worden begonnen.

 

Autonome valschermen
Op 15 december 2016 werden de zogenaamde autonome valschermen officieel overgedragen aan het Korps Commandotroepen. Autonome valschermen zijn onbemande valschermen die lasten tot wel 1000 kg aan de hand van GPS-informatie naar een vooraf geprogrammeerde locatie kunnen vervoeren. De missies in Afghanistan en Mali hebben het nut en noodzaak van vrijevalploegen inmiddels wel bewezen. Door de bevoorrading met deze systemen kan een inzetperiode aanzienlijk verlengd worden.

 

Rigid Hull Inflatable Commando Craft (RHICC)
Met de doop van de RHICC 1 op 10 november 2015 op Kamp Wijnmalen werden twee nieuwe vaartuigen bij het Korps ingelijfd. Met een jetaandrijving kan deze 12 meter lange en 3,5 meter brede boot een snelheid halen van ruim tachtig km per uur. Met een fikse bewapening en een ultramodern radarsysteem zijn deze boten uitermate geschikt om de speciale ploegen Optreden Waterrijke Gebieden te ondersteunen. Op de reüniedag te bewonderen in de grote vijver op het reünieterrein.

Dit waren voorbeelden van grote projecten. Natuurlijk is er nog veel meer!

Het prachtig ingerichte ‘Commandomuseum’ een belangrijk decor zijn!

Expositie en linosnede Jos Antens.

Oud-sportinstructeur Jos Antens zal ook tijdens de komende reünie een aantal van zijn ‘commando-aquarellen’ tentoonstellen. Deze veelzijdige oud-commando is werkzaam als docent LO, Beeldende Vorming (tekenen en handvaardigheid) en Culturele en Kunstzinnige Vorming. Jos maakte eerder o.a. de prachtige muurschildering in de Snedderlounge. Naast de serie van 15 aquarellen van Hindernisbaan Hollandia en andere aquarellen van het KCT zal ook een nieuwe serie van Touwbaan Bloemendaal geëxposeerd worden. Opmerkelijk detail; Jos is na 25 jaar nog steeds recordhouder op beide disciplines!

Speciaal voor het 75-jarig korpsjubileum heeft Jos een exclusieve serie van 75 unieke linosnedes gemaakt. De afmetingen van de linosnedes zijn 29 x 19 cm. Met witte houten lijst (40 x 30 cm), soldatengroen passe-partout en achter glas kost dit unieke kunstwerk Euro 75,-.

Bekijk de 75 linosnedes: Klik hier!

Video van de productie linosnede: Klik hier!

Bestellen? Mail naar: jc.antens@markland.nl

 

Operatie ‘Softshell’

Met een bijeenkomst op de Engelbrecht van Nassaukazerne op dinsdagavond 13 december jl. is de Operatie ‘Softshell’ van start gegaan. Deze prachtige actie is een initiatief van de Commando Business Club (CBC) en bedoeld om sponsorgelden in te zamelen voor de Commandoreünie 2017. Zoals de naam al doet vermoeden is het doel de reünisten te voorzien van een ‘reüniejack’ dat tijdens mars en defilé en vele jaren nadien tijdens gelegenheden, wordt gedragen! De daadkracht van onze ‘commando-ondernemers’ kennende zal ook de Operatie ‘Softshell’, evenals de Operatie ‘Undercover’ van 2012,  zeker een succes worden.

Meer informatie:

Martin Oosterlaken, martin@maasmobilehome.nl, 06-47793822

John van den enden, john@vdenden@hetnet.nl, 06-22927514

Website: http://www.commandobusinessclub.nl/sponsoring/

‘Quality time’

Belangrijkste doel van een reünie is natuurlijk oude vrienden en collega’s te ontmoeten die een gezamenlijk verleden hebben. Tijdens zo’n reünie worden herinneringen opgehaald, anekdotes verteld, maar wordt ook bijgepraat over hetgeen men daarna heeft meegemaakt.